Przejdź do treści Przejdź do menu górnego Przejdź do menu lewego Przejdź do menu dolnego

Zakład Poprawczy
w Barczewie

/.../ Młodość to piękna rzecz.
Nie dlatego, że pozwala robić głupstwa,
lecz dlatego, że daje czas, by je naprawić./.../

Jean Bernard

ZAGROŻENIE EPIDEMICZNE

ZAJĘCIA KULINARNE – SPAGHETTI CARBONARA

Ilustracja do aktualności ZAJĘCIA KULINARNE – SPAGHETTI CARBONARA

Tematyka zajęć, w których uczestniczą Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia nr 2 w Barczewie, często związana jest z ideą usamodzielnienia wychowanka naszej placówki.

Odbywające się regularnie zajęcia kulinarne pozwalają na wszechstronny rozwój umiejętności kulinarnych naszych wychowanków. Chłopcy od września spotkali się z wieloma kulinarnymi wyzwaniami. Starają się, aby ich dania były smaczne i zdrowe – dlatego przepisy oparte są na naturalnych składnikach, a chłopcy robią wszystko od podstaw.  Stopniowo będziemy dodawać przepisy wykonanych przez wychowanków dań.

Jednym z pierwszych wykonanych dań było spaghetti carbonara – taka prawdziwa bez śmietany (fot. 1). Przepis na ten smaczny posiłek prezentujemy Państwu poniżej.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g sera cheddar
  • 4 żółtka
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

  • Makaron ugotować wg własnych upodobań (al dente lub bardziej miękki).
  • Żółtka ubić z pieprzem.
  • Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni, przełóż do innego naczynia.
  • Dodaj ugotowany makaron do tłuszczu powstałego z wytopionego boczku i wymieszaj stopniowo dorzucając ser.
  • Zdejmij patelnię ze źródła ciepła i dodaj żółtka energicznie mieszając.
  • Przełóż na talerz, posyp boczkiem i życzymy SMACZNEGOJ

 

Opracował:

  1. Wnukiewicz wraz z grupą pozaszkolną